Art project brings community together

Published: Wednesday 12th April 17

Artworks by the residents of a landmark building in Wandsworth town centre are now on show following the launch of an exhibition last week.

On 4 April members of the Sudbury House Residents Association (RA) launched the results of a project to smarten up their ground floor lobby, and the council’s cabinet member for housing, Cllr Paul Ellis, paid a visit. 

In November 2015 the RA had applied to the Evening Standard Dispossessed Fund, which financially supports local charities and community groups in London.  

The RA’s bid set out how, with the help of a professional artist, not only would the residents achieve the objective of producing their own artworks for the entrance to Sudbury House, but would also bring people from the tower’s different floors together and foster a greater sense of community. 

By the following March they found out that their application had fought off other bids and had been successful, and with the help of council Resident Participation Officer Jo Baxter set about organising workshops with local artist Lucinda Denning. 

The Sudbury House residents of all ages enjoyed using different materials such as charcoal, paint and lino printing, which were then superimposed onto large Perspex sheets and then installed in the block’s entrance lobby and corridor. 

Tracy said the art classes were great fun, and that she got to meet people from other floors. Marcia added that there was a better atmosphere in the block since the artworks went up.

Courtney, pictured above, said: “I came home from a late shift at work and I was so proud to see my artwork on display.”

Irfan, pictured below, said: “I’m so proud to have taken part.”


Cllr Ellis said: “Not only was the artwork extremely impressive, imaginative and colourful it was wonderful to see the obvious enthusiasm of the residents of all ages who had participated. Imaginative projects‎ like this help promote community spirit and a sense of pride in where people live, and I hope ‎it will be possible to do similar things elsewhere.”

Copies of the residents’ designs are also on show alongside the escalator within the Southside Shopping Centre.

 Make and view comments on this article



(This is only present to check if you a real person)



(Required)



(Required but not displayed on site)



(Required but not displayed with your comment. Used to help prevent spam.)



(Required)

 
(You can unsubscribe at any time)

  (Required)

 

You must carefully read and then agree to the Terms and Conditions before accessing the message board and posting a comment. If you do not wish to be bound by these Terms and Conditions, you may not access or use the message board.

If you wish to complain about a comment, contact us at press@wandsworth.gov.uk.

Recent comments

There have been no comments made on this news item.