Hotham school wall gets facelift

Published: Tuesday 12th July 11

Residents who have expressed concerns about the appearance of a new school wall in Putney will have spotted that action has now been taken to make the wall blend into its surroundings more easily.

The wall was built as part of a £2.5m extension to improve facilities at Hotham School. It was built using traditional London bricks - which are the same as those used elsewhere throughout the school.

However, to ensure that these new materials more closely resemble the older and more weathered look of other brickwork at the school and in the surrounding area, a process known as "sooting" has now being undertaken. Essentially this involves each brick being treated with a special dye that gives it a more antique appearance.

Cabinet member for strategic planning Cllr Russell King said: "To be fair to local residents who have expressed concerns about the appearance of this new wall, until now it has rather stuck out like a sore thumb.

"However, this is somewhat unavoidable when you replace a wall that was probably about 100 years old with a brand new one.

"Because of this we always knew that further work would be needed which is why we had always planned on carrying out this "sooting" exercise to give the bricks a more weathered-look. I firmly believe that residents will be much happier with this additional work."   

The council is also looking at other cosmetic features which could be employed to reduce the visual impact of the wall.

When Hotham's new extension was being planned by architects, it was originally proposed to incorporate the school's existing perimeter wall in the new build. Planning permission was obtained and granted on this basis.

However when the works began it became immediately obvious that this would not be possible. The existing wall was badly decayed and leaning over at an angle and could have posed a danger. This diagnosis was confirmed in a written report by independent structural engineers.

As a result, part of the existing boundary wall had to be completely removed and replaced. The council is now seeking detailed approval to regularise this unforeseen change to the original building plans.


ENDS

 View comments on this article

Comments on this news item have been closed.

If you wish to complain about a comment, contact us at press@wandsworth.gov.uk.

Recent comments

There have been no comments made on this news item.